Kutyák étkezése 3. rész: Fehérje

2020.06.15

A felnőtt kutyák napi kalória bevitelének 20%-ának fehérjének kell lennie. A szoptató nőstények, a kölykök, az aktív munkakutyák és az idősebbek fehérje szükséglete azonban ettől eltérő.

A fehérjék aminosavakból álló vegyületek, melyekből 10 kizárólag táplálék útján juthat be a kutya szervezetébe:

  • Arginin
  • Hisztidin
  • Izoleucin
  • Leucin
  • Lizin
  • Metionin
  • Fenil-Alanin
  • Treonin
  • Triptofán
  • Valin

Ezek a csontképzéstől, a vörösvértestek előállításáig számos folyamat ellátásában közreműködnek. Befolyásolják a kutyánk hangulatát, teljesítményét, de még az immunrendszerük hatékonyságát is.

Kutyánk számára nélkülözhetetlen aminosavak nagy része állati eredetű fehérjékben találhatóak meg. Ha túl kevés és/vagy rossz minőségű fehérjét fogyaszt kutyánk, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a körbeforgás, farokrágcsálás, félénkség vagy agresszió, letargia, étvágytalanság, erőteljes vedlés, töredező karmok, bőr-fül fertőzések, gyomorbántalmak.

A tünetek észlelésekor azonnal vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal, hiszen a felsorolt tünetek nem csak étrend problémákra utalhatnak!

Túl sok fehérje agressziót, hiperaktivitást, valamint vesekárosodást is okozhat.

Kölyökkutya:

Kölyökkutya esetében, mivel izmokat és csontozatot kell építeniük, mindenképp magasabb fehérjebevitelre van szükség. Ha megfelelő minőségű tápot adunk, akkor nincs szükség egyéb kiegészítőkre.

Egyesek szerint a túl sok protein és zsír a későbbiekben súlyos problémákat okozhat pl: a csontok kóros elváltozása vagy az elhízás. Ezeket azonban nem a túlzott fehérje bevitel, hanem a NEM MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ fehérje bevitele okozza. Ugyanis az olcsóbb tápok gyártói gabonafélékkel igyekeznek biztosítani, mely a kutyák számára nehezen emészthetőek. Ennek következtében a kölyök visszamaradhat a fejlődésben vagy épp ellenkezőleg túl gyorsan gyarapodik, netán táplálékintolerancia jeleit mutatja.

DE! A nagy/óriás testű kutyák kölykeinél épp ellenkező a helyzet! Az ő esetükben pont, hogy kevesebb fehérjét kell bevinni, hogy az amúgy is gyors fejlődésüket lassítsuk, ezzel elkerülhetjük a vázrendszeri rendellenességek kialakulását.

Öreg kutyák:

Az ő esetükben kiemelten fontos, hogy a bevitt fehérje jó minőségű legyen, húsból (és NE gabonából) származzon. Izom tömegük fenntartásához szükségük van fehérjére. Idősebb korban azonban akkor is kevesebb kalóriaigényük, ha egész életükben aktívak voltak. Ezt mindenképp tartsuk szem előtt.

Munkakutyák:

Étrendjüket úgy kell összeállítanunk, hogy a napi kalóriabevitelük 26% fehérje, 10% zsír, 30% szénhidrát tegye ki. Ez arra az aktív időszakra vonatkozik, amikor ténylegesen rendszeresen dolgozunk velük.

Felhasznált irodalom: Victoria Stilwell: Kutyajó formában!