Kutyák étkezése 2. rész: Hogyan és mennyit?

2020.06.01

Az 1. részben szó volt arról, hogy milyen alternatívák vannak a kutyák élelmezésére. Itt a 2. részben szeretnék szót ejteni a hogyanról és a mennyiség kérdéséről. Ez egy nagyon fontos téma, mivel felelős gazdiként a mi feladatunk a kutyánk/kutyáink megfelelő táplálása. Vannak olyan kutyák ugyan is, akik annyit esznek, amennyit eléjük teszünk. Képesek rosszullétig zabálni magukat.

Egyik nagyon fontos feladatunk ezzel kapcsolatosan, hogy mindent, ami ehető, olyan helyre tegyünk, ahol kutyánk nem fér hozzá. Kiegészítésként jól jöhet - és nem csak itt - ha megtanítjuk kutyánknak az étel megtagadást. Magyarul csak akkor eszik a kutyánk, ha Tőlünk A GAZDÁTÓL engedélyt kapnak. Az étel megtagadás már csak azért is hasznos, mert így séta közben, vagy otthon a kertben sem eszik fel olyat, ami ártalmas lehet számára. Így például nagyobb eséllyel tudjuk azt is elkerülni, hogy elmebeteg emberek megmérgezzék imádott kedvencünket.

Másik nagyon fontos a megfelelő minőségű eledel felkutatása. Arról már írtam, hogy ami inaktívabb életet élő kutyának elegendő, az egy aktív életet élő, sportoló vagy munka kutyának nem lesz elég. Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy csak odáig gondoljuk végig a minőség kérdését, hogy nem etetjük gagyi szarral a kutyánkat, mert ő a legjobbat érdemli. Ez nagyon szép és jó. Ha már választani kell inkább ez a véglet. DE! Vannak olyan érzékenyebb gyomrú kutyák, akiknek pont attól lesznek emésztési, gyomor problémáik mert túl erős nekik a hiper-szuper minőségű eledel. Nem! Nem a levegőbe beszélek. Saját tapasztalat. Az egyik kutyusom, nevezetesen Csoki folyamatosan hasmenéssel küzdött. Kipróbáltam vele minden féle tápot, táplálék kiegészítőket, melyek a hasmenés megakadályozására lettek kifejlesztve, de semmi nem használt. Végül rátaláltam az igazira. Egy jobb minőségű közép kategóriás tápra. Nem szuper prémium, de nem is gagyi. Ez az egyetlen olyan táp, amitől a végtermék állaga olyan, amilyennek lenni kell. Ezért nagyon fontos, hogy ha problémát észlelünk, konzultáljunk az állatorvosunkkal és közös erővel keressük meg, mi a legmegfelelőbb a kutyánk számára.

Szintén fontos dolgunk kutyánk etetésével kapcsolatosan a mennyiség meghatározása. Felelős gazdaként szintén a mi feladatunk megszabni, hogy kutyánk mennyit egyen. Nem azért, mert irányítás mániás vagyok, hanem azért, mert a kutyák nem tudják, mennyit kell enniük. Ha egy adott kutya elé 3 mérőpohár tápot teszünk ugyanúgy meg fogja enni, mintha csak 1,5-t adnánk. VISZONT! Az adott kutya 3 pohártól elhízik, míg 1,5 pohártól megkapja mindazt, amire szervezetének szüksége van, olyan mennyiségben amennyire szüksége van. Ha túl keveset adunk, akkor látni fogjuk, hogy a kutya bordáit szabad szemmel meg tudjuk számolni. Természetesen ilyen esetben emelni kell az adagot. Az is látványos, ha kutyánk túl sok eledelt kap, mert ilyenkor úgy fog kinézni, mint egy hordó. Ha megtaláltuk a megfelelő minőségű tápot kutyánk számára, akkor a csomagoláson megtaláljuk az etetési útmutatót is. Életkorra, testtömegre, aktivitásra lebontva, hogy kutyánknak az adott eledelből napi szinten hány grammot kell elfogyasztania az egészséges élethez. Ez sokszor látványra kevésnek tűnik. Ám a száraz táp a kutya szervezetében felszívja magát vízzel és megdagad és kialakítja a teltség érzetet a kutya számára. 

A kép illusztráció. Minden gyártó feltünteti a saját tápjának adagolását a csomagoláson!!!!
A kép illusztráció. Minden gyártó feltünteti a saját tápjának adagolását a csomagoláson!!!!

Egyik nagy hiba, amibe az ember nagyon hamar beleesik, a jutalom- és leeső falatok figyelmen kívül hagyása. Minden, amit a kutya megeszik, csökkenti a fő étkezés során fogyasztandó eledel mennyiségét. Így ha trenírozzuk kutyánkat, melynek során falatokat használunk motivációként, vagy csak pusztán szeretetből adagolunk egy-egy finomabb falatot kedvencünk pofaszerkezetébe, úgy annak mennyiségét figyelembe véve, annyival kevesebb tápot kell kapjon a kutyának. Más különben ugyanazt az eredményt érjük el = kutyánk elhízik.

Újabb fontos feladatunk kutyánk étkezésével kapcsolatosan a napi rutin kialakítása, amitől akkor sem szabad eltérni, ha atombomba robban a konyha közepén. A napi rutin a kutya számára az egyik talán legfontosabb dolog. Ettől bármilyen irányba történő eltérés azt eredményezi, hogy kutyánk bizonytalannál válik, szorongani kezd. Értem ezt úgy, hogy ha reggel 5-kor adok neki enni, mert akkor indulok munkába, akkor ha karácsony van, ha nyaralunk, vagy bármi hétköznapitól eltérő körülmény van, akkor is 5 órakor adjunk enni a kutyánknak.

Nah jó ez azért enyhe költői túlzás, mert vannak esetek, amikor kénytelenek vagyunk eltérni a rutintól. De annak oka van, amivel társítani fogja kutyánk. Így később tudni fogja, hogy miért nem kapott ma enni. Például ilyen eset, ha utazunk. A kutyák többsége nem gyomorügyileg nem bírja az ilyesmit, így ha kutyánk reggelizni szokott és délelőtt utazunk, már természetesen ne adjunk neki reggelit, hiszen akkor 80-90% eséllyel a kocsi ülésén/boxban/busz padlóján fog kikötni. Ilyen drasztikusabb eset lehet, ha kutyánk olyan orvosi beavatkozáson esik át, ahol vérvételre vagy bódításra kerül sor. De ilyen a kutyaiskolai részvétel is. Ha szeretnénk, hogy kutyánk falattal jól motiválható legyen, akkor suli előtt nem etetjük meg kutyánkat. Viszont ilyenkor a kutyánk tudni fogja, hogy nem kapott enni, készülődés van, akkor "JUHHU! Sulizni megyünk!"Ez egy pozitív társítás lesz számára, hiszen kap sok finom falatot, ha ügyes, együtt van és együtt dolgozik, játszik a gazdival, így ez emiatt a pozitív élmény miatt nem fog gondot okozni kutyánk számára.