Kutyák étkezése 1. rész

2020.02.09

Kutyák étkezése sorozatomat azért indítom el, hogy segítsek a piac óriási választékában eligazodni. A felelős kutyatartás egyik legfontosabb része, hogy mivel etessük kedvencünket. 8 évvel ezelőtt én is szembesültem a dilemmával, amikor Yoda pár hetes poronty korában hozzám került. Szerencsére találtam egy nagyon jó állatorvost, aki mindenben a segítségemre volt. Azóta egyre gyarapodott a létszám, egyre több mindennel kerültem szembe a témával kapcsolatosan, így arra gondoltam főként kezdő gazdiknak segítség lehet, ha kicsit kivesézzük a témát.

Van, aki a házikosztra esküszik, van aki konzervvel, kutyaszalámival eteti kutyusát. Van olyan is, aki az úgynevezett BARF étkeztetés híve, ami tulajdonképpen a kutya nyers étellel való táplálását jelenti dióhéjban. Ez a vonal nagyon megosztja a gazdikat és az állatorvosokat. A barfozás sokkal bonyolultabb és melósabb, mint elsőre hangzik.

Itt ugyanis nem arról van szó, hogy lökök Buksinak egy nyers farhátat oszt jó van. Szigorú szabályok alapján kell elkészíteni az ételeket a kutyus számára, mert ha rosszul csinálod a dokinál köt ki a kutyus súlyos betegségekkel. Mivel az orvosok főleg ily módon találkoznak az ebekkel, nem is különösebben rajonganak érte. A gazdik, akik jól csinálják viszont esküsznek rá.

Ugyanakkor tudni kell elfogadni, hogy nem feltétlen jó minden kutyának, hisz ami kanapé Fifikének tökéletes, az agility bajnok Démonnak nem valószínű. De ugyanez a helyzet a száraztáppal is. Az a minőség és mennyiség, ami egy egész nap heverésző kutyának tökéletes, az egy naphosszat dolgozó mentő, vakvezető vagy sport kutyának biztosan nem lesz elég.

És akkor még ott van az az eset, amikor egy szuka vemhes lesz, majd szoptatni kezdi a kölykeit. Ilyenkor teljesen megváltozik a tápanyag igénye mind minőségben, mind mennyiségben.

Majd ott vannak a kölykök, akik többször is esznek és minimum az első évben fontos, hogy hiper-szuper tápot kapjanak. Ez az év az, amikor nem szabad az étel árán spórolni. Hiszen ilyenkor amennyivel többet költünk a kiváló minőségű tápra, később megspóroljuk az állatorvoson.  Pl.: Yoda kutyusom 8 éves, Hill's tápon és konzerven nőtt fel. Az orvosunk "golyóálló haveromnak" hívja, mert évente csak egyszer találkoznak, amíg megkapja a kötelező oltását. Bár Yoda kistestű, így azért nem zabált ki a vagyonomból, de azért nyilván nekem is jobban esett volna 2500 ft-ért megvenni 12 kg tápot, de nem szerettem volna jobb esetben 1/4 évente a dokinál kikötni valami nyavajával.

A tápanyag szükséglet változik az évszakokkal is. A megfázás a kutyusokat is utolérheti, ezért nagyon fontos, hogy a hidegebb évszakokban odafigyeljünk a megfelelő vitamin mennyiségének bejuttatására. Én személy szerint ezt úgy szoktam megoldani, hogy szeptember-október körül elkezdek a kutyáknak multivitamint adni a kajával és ezt abba se hagyom március-április környékéig.

Az sem mindegy, hogy kedvencünk kistestű vagy nagytestű. Utóbbi esetben pl nagyon-nagyon-nagyon oda kell figyleni az ízületek védelmére. Kölyök korban a nagytestű fajták hirtelen megnőnek. Szinte napról napra látványos a fejlődés. Emiatt az ízületeik nagyon sérülékenyek. Kialakulhat komolyabb elváltozás, mint a medve talp is, de lehet csak annyit veszel észre kutyádon, hogy játékra hívás gyanánt dobbant egy nagyobbat, majd bicegve sétál tovább, mert már ennyi megerőltetés is fájdalommal jár. Így jártam én is Luke fiammal. Nem is haboztam elkezdeni a C-11 kúrát, hogy megerősödjenek a csontjai.

Szintén fontos tényező lehet a kutya fajtája is. Hiszen vannak olyan fajták, mint a Yorkik, a Bulldogok, akiknek a pocijuk érzékenyebb. Vagy vannak többek között a Tacskók, Mopszok, akik hajlamosak a csípő diszpláziára. Az elkerülhetetlen persze nem lehet elkerülni. Gusztustalan dolog a genetika, és ha a génjeiben hordozza a bajt, azt az ördög is utána tolja talicskán is, ha a fejedre állsz akkor is. De persze egyik kutyának sincs a homlokára írva - pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet- hogy "hahó diszpláziás leszek öreg koromra". Így hacsak nem genetikai vizsgálattal kezdesz, akkor érdemes a fajta betegségek ellen megelőzése érdekében mindent megtenni. Ezzel minimalizálod a rizikót, vagy ha elő is jön a betegség, lehet annyit segítettél rajta, hogy kevésbé lesz súlyos.

Azután vannak olyan kutyusok is, akik bizonyos összetevőkre allergiások. Ilyen lehet pl a csirke és gabona is. Az utóbbi egyébként sem tesz jót a kutyáknak... Esetükben még inkább fontos jól átgondolni, hogy mivel etetjük őket. Szerencsére már annyi féle táp létezik a piacon, hogy ez nem okozhat gondot. Max a bőség zavara. Ebben igyekszem segíteni, hátha a cikkek elolvasása után könnyebb lesz döntetni.