Kiből lesz a jó gazda?

2020.04.13

"Kutyássá" válni nem kinevezés kérdése.

Attól, hogy veszel/örökbefogadsz egy kutyát és szobabútort vagy kerti díszt csinálsz belőle, nem leszel kutyás. Jó gazda pedig pláne. Maximum kutya tulajdonos.

Jó gazda abból válik, aki belső késztetést érez a kutyával való foglalkozásra. Az hogy szeresd a kutyákat, nélkülözhetetlen az együttműködéshez.

DE! A szeretet önmagában nem elég. Ha minden ok nélkül rommá kényeztetjük, és nem korrigáljuk hibáit, a kutyatartás teherré válik. Ilyenkor jön az, hogy a "gazda" jobb esetben menhelyre adja, más gazdát keres a kutya számára, vagy rosszabb esetben kidobja, mint egy zsák szemetet, elatatja....stb.

Ha örömöd szeretnéd látni a kutyázásban, meg kell tanulnod "kutyául".

A kutya csak kutya módjára tudja szeretni az embert, így az embernek is kutya módjára szabad szeretni a kutyát.

Sokan hajlamosak emberi tulajdonságokkal felruházni kutyájukat, így pl szerintük a kutya azért harap, mert gonosz, vagy azért nem lopja le az ételt az asztalról, mert becsületes. Ezt a jelenséget nevezzük antropomorfizmusnak.

FONTOS azonban elfogadnunk, hogy a kutya nem ember DE! nem is gép! Meg kell találnod az arany középutat.

A kutya nem tud emberi nyelven beszélni, azonban rendkívül széles skálán képes kifejezni magát. Ahhoz, hogy ezeket a jeleket megértsd, hatalmas empátiával kell rendelkezned. Ha ez nincs meg, a kutya akárhogy is igyekszik tudomásodra hozni mit szeretne, nem fogod megérteni.

Ha megbízható teljesítményt szeretnél elérni kutyáddal, nem csak az agyon szeretgetéssel nem fog eredményt elérni, de a "lelketlen" követeléssel sem. Határozottnak és következetesnek kell lenned, ugyanakkor tudnod kell, mikor van helye dicséretnek, jutalmazásnak.

A kutya viselkedése nem sablonszerű. Minden apró rezdülésnek oka van. Kezdő kutyásként bonyolult kiigazodni, hogy a kutya viselkedésének mely része van genetikailag kódolva, és mi az, ami már tanult viselkedés. Ezért nehéz kitalálni mit, hogyan és mikor lehet befolyásolni, megváltoztatni, megtanítani. És NEM IS ÉRDEMES találgatni.

Az a legjobb, ha már a kutya érkezése előtt kikéred a szakértő véleményét. Meg tudod beszélni vele, milyen elvárásaid vannak a kutyával szemben, a kiképző pedig segíteni tud Neked abban, hogyan tudod vagy egyáltalán el tudod-e érni, hogy kutyád teljesítse ezeket az elvárásokat. Ezen felül pedig tanácsot tud Neked adni a fajta kiválasztásához.

Amikor a kutya már megérkezett a családba, érdemes keresni egy megbízható kutyaiskolát, ahol a kutya és a gazda egyaránt megtanulja az alapokat. Plusz a kutya kontrolált körülmények között találkozhat fajtársaival, így azonnal van lehetőség javítani azokat a hibákat, melyek később a séta, vagy a kutya-gazda kapcsolatban megkeserítheti a gazda életét. A menet közben felmerülő egyéni problémákra pedig szintén van lehetőség segítséget kérni a kiképzőtől.

A jó gazda tehát:

- következetes

- imád a kutyájával foglalkozni

- el tudja fogadni, hogy a kutya nem ember, de nem is gép

- NEM FÉL/SZÉGYELL SEGÍTSÉGET KÉRNI a szakértőtől.