Hülye kérdés nincs csak fel nem tett kérdés

2021.04.13

Valamilyen, számomra felfoghatatlan okból kifolyólag egyes gazdik/ leendő gazdik, egyszerűen nem mernek kérdezni. Azért szerencsére nem ez az elterjedt, viszont sok esetben nagy gondot okoz. Hogy azért nem kérdeznek, mert butának érzik magukat, amiért maguktól nem tudják, vagy attól tartanak, hogy a náluk sokkal tapasztaltabb kutyások kinevetik/ hülyének nézik... erre még nem tudtam rájönni.

Sajnos a " kutyás társadalom" is fel van hígulva. Tele van mindenhez is értő gazdikkal, akik mindig megmondják a tutit és sokszor nem túl elfogadható stílusban oktatják ki a kezdőket. Talán ez lehet az egyik ok, amiért van olyan gazdi, aki inkább megpróbálja egyedül megoldani, ha gondja adódik. 

De könyörgöm. Ha beteg vagyok se kezdem el meggyógyítani magam, hanem elmegyek az orvoshoz, segítséget kérek, mert ő az orvos. Ő tanulta a betegségek tüneteit, ő tudja megmondani, hogy mi a bajom és azt hogyan tudom kezelni. Ugyanez a helyzet a kutyatartásban is, csak pepitában. Ha kérdésem vagy problémám merülne fel a kutyámmal kapcsolatosan, akkor miért nem megyek egy kutyakiképzőhöz, aki jobb esetben tud nekem segíteni? Nem a közösségi oldalak csoportjaiban írom ki, hogy mi a baj... nem a csoport tagjaitól kérek segítséget! Hanem a szakembertől!

OK. Itt is jöhetnek az ellenérvek, hogy sok a kókler, magát kiképzőnek tituláló senkiházi, aki többet árt, mint használ. Igen sajnos -ahogy minden szakmában- a kutyakiképzők között is vannak kontárok. Ha azonban ajánlást kérsz ismerősöktől, kutyásoktól, akkor azért nagy eséllyel el tudod őket kerülni.

Nem vagy egyedül a problémáiddal! 

Van segítség, csak nem szabad félni feltenni a kérdést. Mindig azt szoktam mondani az örökbefogadóknak, gazdijelölteknek, hogy hülye kérdés nincs csak fel nem tett kérdés van. Az utóbbival lehet a legnagyobb kárt tenni. 

Szerinted a kutyakiképzők úgy születtek, hogy azonnal mindent is tudtak a kutyákról? Szerinted azok a gazdik/ kutyások, akikkel találkozol, és hihetetlen dolgokat művelnek a kutyáikkal, ők úgy születtek, hogy azonnal mindent tudtak? Tudták mit, hogyan kell csinálni? Hogy rögtön tudta az adott trükk/ feladat végrehajtását, hogyan kell megtanítani a kutyájának?

Elárulok egy titkot! Nem úgy születtek, hogy ez már kisujjban volt. 

Lett egy kutyájuk és akarták jól csinálni. Ezért szakemberhez fordultak, kutyaiskolába mentek a kutyájukkal - ahol mellesleg nem a kutya tanlu hanem a gazdi - és KÉRDEZTEK! KÉRDEZTEK! KÉRDEZTEK! Figyeltek arra, amit a kiképző tanácsolt nekik, és gyakoroltak. RENGETEGET GYAKOROLTAK!

Különböző programokra jártak a kutyájukkal, összecsiszolódtak. Adott esetben akár elvégeztek egy kutyakiképző tanfolyamot, vagy elmentek ilyen jellegű bárki számára elérhető előadásokra és tanultak. 

Szaporíthatnám még a szót, de szerintem fölösleges. A lényeg, hogy ne várd meg, amíg annyira elfajulnak a problémák, hogy már a végére a kutyatartással sem tudsz azonosulni és nem marad más megoldás, mint menhelyre adni a kutyát, vagy eleve örökbefogadott kutyát visszaküldj a menhelyre. minden ilyen esemény a kutya számára hatalmas törés! 

Tedd félre az EGO-dat és kérdezz! Bátran!


Ha úgy érzed segítségre van szükséged, vedd fel Velem a kapcsolatot!