Before you're going to own a dog...

07/01/2020

Ma az egyik közösségi oldalon szembe jött velem egy bejegyzés, amely a kutyatartás árnyoldalait fogalmazza meg. Én személy szerint jót nevettem rajta. Aki még nem gazdi és úgy olvassa a bejegyzést nem érti, mi kutyások miért mulatunk olyan jól az íráson. De pont attól vicces, hogy minden pontja igaz. Sajnos a forrást nem tudtam kideríteni, így nem tudom megadni kitől van az idézet, mert hozzám is egy ismerősömön keresztül jutott el.

Az emberek, alapvetően a kellemes élményeit osztja meg, így a kutyusunkról is hajlamosak vagyunk csak azokat a képeket közzé tenni, amin cukik, viccesek és a kutyatartás örömeit adják vissza. Emellett azonban rengeteg olyan hétköznapi dolog van, ami koránt sem kellemes, sőt... de megcsináljuk, mert felelősséget vállaltunk négylábú családtagunkért. Bevallom én még ezeket az olykor kellemetlen, vagy akár undorító pillanatokat is élvezem. Imádom a kutyámat, jó érzéssel tölt el, amikor vele foglalkozom, vagy épp gondoskodom róla. Nyilván van szívderítőbb pillanat is, mint amikor hajnali 2-kor arra kelek, hogy nyaktól derékig végighányt a kutyám és zuhany, átöltözés, ágyneműcsere vár rám, amikor egyébként a legjóízűbben aludnék. Aztán persze visszaaludni sem tudok, mert aggaszt, hogy mi baja lehet. Ahelyett, hogy ismét mély álomba szenderülnék, inkább magamhoz ölelem és masszírozom a pocakját, hátha az segít. Ez nekem soha nem okozott gondot.

Felejtsd el, hogy azt és akkor csinálsz, amikor akarsz...
Felejtsd el, hogy azt és akkor csinálsz, amikor akarsz...

VISZONT! Mielőtt úgy döntenél, hogy kutyát fogadsz a családodba és felelősséget vállalsz érte, olvasd el az alábbi kis szösszenetet, azután gondolkodj el: Így is akarok kutyát?

"Végig jártad az összes lépcsőfokot, sikeresen életben tartottál egy szobanövényt, van akváriumod, meg esetleg egy macskád, és kész vagy szintet lépni. Minden vágyad egy kutya! 

Amúgy is ősi kutyás családból származol, a nagyinál a legjobb barátod Morzsi volt a puli, így már felkészültnek érzed magad egy eb befogadására, hisz mindent tudsz róluk. Hát nem ...

Én azt mondom, ne akarj kutyát! Nekem van 4 is, tudom, miről beszélek ! Ne tévesszenek meg a kutyás barátaid Facebook fotói, amiken látszólag csupa öröm és bódottság a kutya tartás, nyilván, a klassz kirándulásról fog feltenni képeket, nem arról, amikor kora hajnalban a szakadó esőben próbálja a kutyát kirángatni egy bokor alól, ahol az ég tudja csak, hogy mit zabált fel megint, és most meddig fog f*sni tőle. Tudod mit nem mondanak még el, amire pedig fel kéne készülnöd?


• Felejtsd el az ágyba visszabújós kényelmes reggeli kávézást! Örülj annak, ha lesz időd lefőzni és egyet kortyolni belőle, mire indulni kell gyorsan-gyorsan. Majd megiszod hidegen, ha hazaértetek!
• Késésben vagy, mert kicsit elaludtál? Hosszas reggeli sétára készülj, mert tutira most nem lesz meg a tökéletes hely a pisire-kakira, főleg ha az eső is esik! Akkor fix, hogy háromszor annyit lesztek lent!
• Maradnál túlórázni, vagy a barátaiddal meginnál valamit? Felejtsd el! Gondolj a bánatos kis szemekre, vagy az óriási pisifoltra otthon.
• A lakásod szőrös lesz! Nagyon. Hiába takarítasz folyton, mindenhol ott lesz a szőőőr! Nekem a "best of" a zárt margarinos dobozban mosolygó vizslaszőr volt. Szerintem kentek egy szendvicset uzsonnára, vagy nem tudom ...
• Rádöbbensz, hogy az eddigi ruhatáradban egyetlen hasznos darab sincs. Gyorsan megszabadulsz majd azoktól, amikre ragad a szőr, meg amikből lehetetlen kimosni a tappancsnyomokat. Egy idő után több kutyasétás ruhád lesz, mint rendes. Minden évszakra, és abban fellelhető időjárási jelenségre lesz megfelelő válaszod. Lehet eső, lehet hó ...
• Nyaralni? Az mi? Ja, tudom már! Persze megoldható csak kb. 80-szor annyi logisztikát igényel, mint előtte. Meg a kutyabarát szálláshelyek 99% százaléka 30 centis marmagasságig kutyabarát, azon felül nem látnak szívesen. De úgyse marad pénzed rá, úgyhogy ezen ne is aggódj.
• Igen a pénz... Vannak tervezhető költségek, amit fizu után rendezhetsz. De ne legyenek illúzióid, a kutyád kivétel nélkül, mindig a fizetés előtt 2 nappal lesz beteg. Lehetőleg ünnepnapon vagy vasárnap éjszaka, hogy jó drága legyen.
• Undorodsz a testnedvektől, emésztési végtermékektől? Semmi gond, pár év után egy reggel arra ébredsz, hogy szemed se rebben, amikor a kutyádnak megy a hasa és vékonyka nylon zacsival próbálod felvakarni a betonról a végterméket. Vagy épp kidobja a reggelit a kedvenc szőnyegedre (jó ha tudod, hogy mindig a szőnyegre/ágyba/kanapéra hánynak! Mindig ...)
• Egy idő után megszokod a vért, és kisebb műtéteket végre tudsz hajtani a konyhaasztalon. Megtanulod, hogy Betadinnal és Neogranormonnal szinte minden visszanöveszthető, és magabiztosan felismered azt ami nem. Legjobb barátod a Kék Lukács lesz.
• Kezdetben a saját gyógyszeres dobozodban nézel körül, hogy mi lehet jó a kutyának. Pár év elteltével az ő egészségügyi dobozában fogsz keresgetni magadnak valamit, ha lázas vagy.
• Apropó láz. Ugye nem gondolod, hogy ha beteg vagy akkor kapsz egy kis szabit? Dehogy! Tuti akkor lesz telihold/front/napkitörés, amitől az egyébként normális kutyád megőrül, és csak egy minimum 3 órás sétával tudod lefárasztani. És amikor csak arra van erőd, hogy húzd magad, nna akkor ő elérkezettnek látja az időt, hogy a halódó falkavezértől átvegye a hatalmat, küzdj meg vele, ha bírsz.


• A kutyák imádják az undorító dolgokat. Az emberi ürüléket, a dögöket. A séta nagyrészt ezen dolgok felkutatásából áll, és minden alkalmat megragadnak, hogy ha már megtalálták megegyék vagy belefetrengjenek. És te lehajtott fejjel ballagsz haza, öklendezve fürdetsz, közben változatos kínzási módokon gondolkodsz, de azért picit aggódsz, hogy nehogy baja legyen a kis rohadéknak.
• Nyilván mindig a Te kutyád lesz a legrosszabb! Ő fog felugrálni, kaját/játékot lopni, megsüketülni, ha úgy tartja kedve. Az első években őszintén bánod, és szeretnél elsüllyedni a szégyentől, aztán valahol átkapcsol valami, és magadban már jól szórakozol, de képes vagy kifelé továbbra is azt mutatni, hogy rettenetesen sajnálod ...
• Mindig azt az embert fogja megugatni, akit nagyon nem kéne. Aki emiatt elkezd veled veszekedni, ettől ideges leszel, amitől a kutya is idegesebb lesz, amitől még jobban fog ugatni, amitől az ember még idegesebb lesz, és még jobban kiabál, amitől... Róka fogta csuka. Igyekezz ne zavarni másokat a kutyáddal, de bolondok mindig lesznek, akik szerint már az is bűn, hogy éltek. Ne vedd magadra!
• Tízmillió szakértő országában élünk, ezért elkerülhetetlen, hogy találkozz időnként egy-egy tudorral és meghallgasd, hogy hogy is kéne jól csinálnod. Mert a kutyád dagadt/sovány/neveletlen/túlságosan fegyelmezed. Nem kell foglalkozni vele, mosolyogj, köszönd meg a tanácsot, és húzd fel a nyúlcipőt! Úgysem fogja megérteni.

Úgy hiányoztál! Unatkoztam egyedül...
Úgy hiányoztál! Unatkoztam egyedül...

És végül a legbátrabbak legbátrabbjának, a kölyökkutyára vágyóknak kis összefoglaló:
• Azzal legyél tisztában, hogy a kölykök egyetlen ok miatt élik meg a felnőtt kort, azért mert elképesztően cukik! Ez egy beépített életvédelmi rendszer náluk, ami megvédi őket a hirtelen felindulásból elkövetett bántalmazástól. Elég csak úgy nézniük mintha megbántak volna bármit is, és te elolvadsz. Ez a tekintet szinte feledteti veled, hogy pisit és kakit takarítasz hónapokon át, inged gatyád kifizeted az oltássorozatára, és hálából széttép mindent. Nem ezt-azt! Mindent, amit ér feldolgoz az apró kis fogaival.
Közben ugatgat napközben, amit minden bizonnyal nem fognak díjazni a szomszédok.
Ééés amikor eljön a nagy nap, hogy végre leviheted sétálni, rádöbbensz, hogy egyrészt utca tiszta a kutyád, vagyis attól függetlenül, hogy otthon 10 percet se bír ki pisi nélkül, simán kihúzza a 2 órás sétát alig várva, hogy hazaérjetek, és otthon gejzírként pisiljen, másrészt azt is megtudod, hogy az otthon gyönyörűen behívható kutya gyakorlatilag megsüketül a sok ingertől. Úgyhogy az elkövetkező hónapok hétvégéit hóban/fagyban/kánikulában, a kutyasuliban fogjátok tölteni, hogy ő mire jó kutya lenne, nekiálljon serdülni, amivel gyakorlatilag mindent elfelejt, amit addig tanult, és kezdhetitek elölről. :D

Nem én vóóótam...
Nem én vóóótam...


Bármeddig tudnám sorolni az évek tapasztalatait, de felesleges, akit ennyivel nem lehet lebeszélni azt nem is kell. De jussak eszetekbe, amikor télen éjszaka fél 4-kor a sötétben, orkán erejű szélben, lehetőleg lázasan, ónos esőtől jeges úton csúszkálva, majd térdre borulva, várjátok, hogy miért is volt olyan sürgető az éjszaka közepén lejönni, miközben, az addig szarul lévő kutya már lelépett bokrozni, hogy
ÉN SZÓLTAM!!!!" (szerző ismeretlen)

Egyszerűen imádom! Akárhányszor végigolvasom, könnyesre röhögöm a szemem :D Remélem Nektek is tetszett.

Tényleg nagyon fontold meg, mielőtt belevágsz a kutyatartásba!