Az Állatvédők ilyenkor hol vannak?

2021.12.12

Rengetegszer megkapjuk ezt a kérdést, amikor nehéz sorsú állatok megmentéséhez kérnek segítséget az emberek. Bejelentik, és várják, hogy rohanjunk, menjünk segíteni. Sajnos az állatvédőknek ehhez nincsenek biztosítva szükséges jogkörök. 

Ha a "gazda" nem mond le önszántából a kutyájáról, nem hozhatják el.

Nem mehetnek be még a kapun sem.

A hivatalos eljárás az, hogy először a jegyző felé kell jelezni a problémát, aki kivizsgálja az ügyet és határozatot hozhat arról, hogy az állatot el kell kobozni.

És hogy ez miért lényeges?

Hát jól figyelj!

2021. 12, 09. csütörtök. Csipog a telefonom. Üzenet érkezett. A Siófoki Állatvédő Alapítványtól kerestek meg, hogy egy privát csoportban segélykérés érkezett:

"Sziasztok. Tanácsotokat szeretném kérni egy ügyben. Tegnap hívott az alapszolgáltatás, hogy egy gondozottjuk hajléktalanszállóra került. Volt egy kutyája, aki ott maradt egy széteső félben lévő lakókocsiban bezárva. Ma reggel elmentem megnézni. Retteg, védi a helyet és nagyon agresszív. 7 éves, ezalatt a 7 év alatt senkivel nem volt kapcsolata csak a nénivel. Egy nádas szélén egy bokor alatt éltek, ember nem járt arra. Szóval nem tudom mi legyen vele. Jelenleg az altatást látom a legjobb megoldásnak sajnos. Elhozni nem tudom, mert 9 kutya van nálam és nem tudnám elkülöníteni. És azt sem tudom, hogy valaha megszelidülne-e. Pár éve is volt egy ilyen esetem ott is 1 hónapon keresztül napi 2x jártam egy kutyához aki ilyen egygazdás volt, de a végén csak egyre agresszívebb lett. Sajnos őt is el kellett altatni. A kutya 7 éves, kan keverék. Chip van benne, oltást 2015-ben kapott utoljára. Lehet, ha kihoznánk onnan akkor megszeppenne és megváltozna de sajnos nem találok neki helyet. A hivatal levette a kezét róla teljesen. Odaadták az oltási könyvét és a lakatkulcsot, amivel be van zárva, így innentől az én gondom lett. Szerintetek mi lenne a jó döntés? Mert a szívem szakad meg ha el kell altatni, de nem tudom van-e jobb megoldás."

Kérdezték, hogy esetleg a szárnyaim alá tudnám-e venni a kutyust, mert 12.10-én délre van megbeszélve az állatorvossal, hogy megy elaltatni. Kértem, hogy próbáljon időt nyerni, mert Nekem is 7 kutya van itthon és nem tudom én sem leválasztani, de van egy ötletem. 

10-én 11 óriáig kaptam időt. Szerencsére tudtam szerezni Neki egy helyet egy panzióban. Így Vakond (az árván maradt kutyus) megmenekült a halál torkából. Megegyeztünk, hogy a panzió költségeit közösen összehozzuk valahogy, csak kapjon egy esélyt szegény kutyus.

A panzióba nem vihetem oltatlanul az ebet, ezért kértem, hogy ha már úgyis le van beszélve az időbpont a dokival, akkor méreg helyett a szükséges oltásokat adja be Neki. Hát ez nem ment olyan simán, mivel nem hatott a Sedaline. A doki azt mondta, hogy ha vállalom, hogy befogom, akkor szóljunk, ha megvan és Ő beoltja.

Eljött a nagy nap. 2021. 12.12. Vasárnap reggel 6 óra. Indulunk Vakondhoz Balatonlellére. 120 km/h -s szél... majd levisz a pályáról, de megállíthatatlan vagyok! Mennem kell! Nincs mese. 

Megérkezem a helyszínre, találkozok az eredeti segélykérés írójával. Miközben haladunk a cél felé, váltottunk pár szót.

Ez a pár mondatos beszélgetés inspirálta ezt a cikket.

A jegyző szólt, hogy Vakond gazdája 12.02. környékén hajléktalan szállóra került. Azt a romhalmazt pedig ahol eddig meghúzta magát fel akarják számolni, hogy ne költözzön bele újabb hajléktalan. De van egy kis bökkenő. A nő kutyája ott maradt és agresszív, távolítsák el onnan. Itt a lakatkulcs, az oltási könyv. Nem érdekli, hogyan, de tüntesse el onnan a kutyát és hívja, ha már nincs ott. 

Tök jó, de nem lehetne szólni a néninek, hogy jöjjön el és segítsen a kutyáját megfogni és boxba tenni? Jah a néni közölte, hogy leszarja mi lesz a kutyával. Azt csinálunk vele, amit akarunk.

Hét év után....hét év hűség után ezt érdemelte ez a kis árva lélek...

De semmi gond. Megoldjuk. Ekkor született meg a belyegyzés a privát csoportban. És itt kerültem én a képbe.

Amikor sikerült megfogni Vakondot, készülődtünk a dokihoz, megkérdeztem, hogy az oltás rendezve van, vagy ez hogy lett megbeszélve. Hát azt majd Ő fizeti.

"Mert tudod, ha elaltattuk volna a kutyát, azt fizette volna az Önkormányzat, de a kötelező oltást nem fizetik ki."

MI VAN? Jól értelmezem, ha megöljük a kutyát, aminek a költsége 30.000 ft körül van azt kifizetik.... De ha megmentjük, akkor a kb 10.000 ft-ba kerülő kötelező oltást NEM FIZETIK????????????

Pontosan! Kiderült, hogy Nekik senkivel nincs megállapodásuk, nem kapnak segítséget, mert minek, hisz nincs kóbor kutya.... Jah persze, mert van néhány hozzám hasonló "elvetemült" állatvédő, aki összeszedegeti őket és hazaviszi. Olykor 17 kutyáról gondoskodnak, azért, hogy a szerencsétlenek ne kóboroljanak a vak világban.

Kérdezem én:

Hogy a büdös francba boldoguljanak az állatvédők, ha ilyen Jegyzőkkel és Önkormányzatokkal kellene együttműködniük?

És az ilyen ember esténként, hogy tud a tükörbe nézni anélkül, hogy szemen köpné saját magát?

Vakond most már biztonságban van. Megkezdte a rehabilitációját. Hosszú út áll előtte, de a Tetovált Angyalok Civil Társaság szárnyai alatt újra bízni tanulhat.

Ha szeretnéd támogatni Vakond panziós költségeit és rehabilitációját, az alábbi számlaszámra történő utalással megteheted:

CIB Bank,

Név: Buczkóné Fehér Rita
Számla szám:

10701324-72253933-51100005

Közlemény: Vakond